X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

SHOP

6 retete pe care le poti pregati pe gratarul de piatra din gradina

publicat in: General // pe 22.03.2023

Iti place sa ii aduni pe cei dragi in curte pentru a petrece timp impreuna la un gratar pe lemne si carbuni? Sau vrei sa mananci sanatos? Sau pur si simplu iti place sa gatesti si nu stii ce retete poti face pe gratarul de gradina din piatra? Ti-am pregatit un articol in care iti dam cateva idei de retete pe care le poti face pe gratarul de gradina de acasa ca sa treci direct la treaba. 

Ce gratar de gradina alegem?

Cei mai multi prefera gratarul de gradina, deoarece fumul confera o savoare deosebita preparatelor, dar si datorita faptului ca preparatele pregatite pe gratar sunt mult mai sanatoase. Atunci cand il alegi, este important sa fii atent la materialul din care este realizat. Gratarul de gradina trebuie sa fie fabricat din materiale rezistente si durabile, care sa reziste la conditii extreme, fara sa se deforneze, sa rugineasca sau sa crape, mai ales daca este amplat in afara unei terase. 

Dovlecel gratar piatraRetetele la gratar sunt unele dintre cele mai sanatoase modalitati de a prepara mancarea, sursa foto: PIATRAONLINE

Cele mai des achizitionate gratare sunt cele din otel inoxidabil si fonta, utilizare la fabricarea gratarelor, dar la fel si piatra naturala. Daca esti in cautare de gratar pentru gradina ta, alege unul placat din piatra poligonala. 

De ce gratarul de gradina din piatra naturala este cea mai buna alegere? 

Pentru ca au puterea de a transforma gradina intr-un spatiu personal, al tau si al familiei tale, un spatiu dedicat relaxarii. Avantaje? Sunt deosebit de rezistente si se asambleaza foarte usor si rapid: si o poti face chiar tu singur. Chiar daca spatiul de care dispui nu este unul de mari dimensiuni, alege un gratar mic, placat cu piatra poligoanala pe care il vei incadra cu usurinta in tabloul natural al gradinii tale. 

Retete pe gratarul de gradina din carbuni

Zucchini, ardei si halloumi la gratar

Reteta dovlecel gratar gradina piatra
Este una dintre cele mai simple si delicioase retete, sursa foto: flavour-picker.ro

Timp: 80 minute
Ingrediente:
-    1 ardei gras galben;
-    1 ardei gras verde;
-    2 zuccini;
-    80 ml ulei masline;
-    60 ml otet balsamic;
-    Piper proaspat macinat;
-    225 grame branza Halloumi. 

Cum prepari reteta de legume pe gratar?

Spala ardeii si curata-i, spala si taie rondele dovleceii. Amesteca intr-un castron uleiul impreuna cu otetul si adauga ardeii si zuchini. Amesteca bine, adauga piper si lasa la marinat pentru o ora. 

Pune feliile de zucchini pe bete de frigarui, dupa care pune-le pe gratar timp de 3-4 minute, alaturi de branza feliata. La final, stropeste-le cu marinada din ulei si otet si gata!

Piept de pui la gratar din piatra cu legume mixte


Daca vei face aceasta reteta, rezultatul va fi unul delicios, sursa foto: PIATRAONLINE

Timp: 90 minute
Ingrediente pentru marinata: 
-    100 g iaurt;
-    2-3 linguri ulei masline;
-    1 lingura suc lamaie;
-    1 lingura ketchup;
-    3-4 catei usturoi;
-    1 lingurita boia dulce de ardei;
-    1 lingurita coriandru uscat;
-    ½ lingurita chimen macinat;
-    1 lingurita oregano macinat;
-    Sare si piper.

800 grame piept de pui;

Ingrediente pentru legume:
-    2 linguri condimente gratar;
-    Sare si piper;
-    3 linguri ulei de masline. 

Mod de preparare piept de pui pe gratar de piatra

Este una dintre cele mai des folosite retete si una dintre cele mai simple. Pentru legume poti folosi bucati de ceapa, rosii cherry, bucati de ardei grasi colorati, ciuperci si felii de dovlecei. 

Intr-un bol mare amesteca toate ingredientele pentru marinata, ia pieptul de pui, taie-l bucatele si pune-l la frigider pentru o ora sau doua. Taie legumele bucatele egale si pune-le intr-un vas in care sa le amestecam cu uleiul de masline, sarea, piperul si condimentele pentru gratar. Poti pune peste legume acelasi amestec de la marinata pieptului de pui sau numai o parte din ingrediente. 

Dupa ce s-a marinat puiul, asambleaza frigaruile si asorteaza-le alternativ. Pune-le pe gratarul bine incins, aproximativ patru-cinci minute pe fiecare parte, pana cand carnea va fi gatita bine si legumele vor fi rumenite fara sa se arda. In maxim zece minute, frigaruile sunt gata. Le poti servi alaturi de garnitura de orez basmati, salata de rucola sau salata fattoush.

Reteta de vinete la gratar cu usturoi si ardei iute

Reteta vinete la gratar gradina piatra
Chiar daca nu e sezonul lor, tot poti gati un astfel de preparat sanatos, sursa foto: clickpentrufemei.ro

Ingrediente: 
-    1 kg de vinete; 
-    5 catei de usturoi;
-    2-3 ardei iuti;
-    200 ml ulei.

Tei vinetele in rondele subtiri peste care presara putina sare si lasa-le sa stea cinci minute. Pune-le pe gratar, aproximativ un minut pe fiecare parte. Taie cinci catei de usturoi in solzisori fini si doi-trei ardei iuti in rondele subtiri. Pune rondelele de vinete, solzii de usturoi si rondelele de ardei intr-un vas, toarna 150 ml ulei peste ele, amesteca bine si pune-ne inapoi in borcane. 

La un borcan de 400 de grame, va trebui sa torni aproximativ 40-50 ml de ulei peste vinete. Pastreaza borcanele la rece si daca vrei sa le servesti ca garnitura, trage-le putin in tigaie, cat sa se incalzeasca. Daca vrei sa le transformi in salata, scurge uleiul de pe ele si stropeste-le cu putin otet balsamic.

Citeste mai multe despre cum alegem gratarul de gradina pe blog. 

Invata sa gatesti caracatita la gratar

Reteta caracatita gratar gradina piatra
Chiar daca la prima vedere pare dificil de pregatit, este destul de simplu, sursa foto: PIATRAONLINE

Timp pregatire: 60 minute
Ingrediente pentru patru portii: 
-    O caracatita de 1,2 kg;
-    Un pahar de vin alb;
-    Ulei masline 50 ml;
-    Otet balsamic 2 linguri;
-    Foi dafin 3-4 bucati;
-    Oregano, sare si piper;
-    Lamaie

*Aceasta reteta se aplica in cazul in care luati caracatita congelata. 

Pune caracatita intr-o oala mare, la foc mic, fara apa (pentru ca isi lasa ea suficienta apa). Dupa ce isi schimba culoare in cateva minute, mai adauga putina apa, un pahar de vin si cateva foi de dafin. 

In functie de marimea ei, las-o sa fiarba la foc mic intre 45 si 60 de minute pana cand se inteapa usor cu furculita. Daca sta prea mult, va fi ”cauciucata”. Opreste focul si las-o sa se raceasca putin, cat sa poti tine bucatile in mana. Sub jetul de apa, spala caracatita si curat-o usor, astfel incat sa ii indeparteazi pielita de rosu inchis. Pune intr-un castron jumatate din uleiul de masline, din oregano si din otetul balsamic. Si adauga putina sare si piper. Pune in acest sos bucatile de caracatita si lasa-le pana cand gratarul este bine incins. 

Bucatile de caracatita se lasa pe gratar doar trei-cinci minute, cat sa prinda putina culoare. Se serveste calda, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie, iar pe deasupra presara putin oregano. 

Reteta de piersici la gratar cu inghetata de vanilie si sirop de caramel cu nuci

Reteta desert piersici la gratar gradina piatra
Chiar daca la inceput vei fi tentat sa crezi ca nu este un preparat delicios, vei fi surprins, sursa foto: valeriesfood.ro

Ingrediente: 
-    5 sau 6 piersici mai mari;
-    O mana de miez de nuca taiata grosier;
-    2 linguri de zahar;
-    1 lingura de miere;
-    Inghetata e vanilie. 

Un desert minunat pentru serile de vara petrecute in curte. Taie piersicile in sferturi, pune-le in tigaia-gratar incinsa si intoarce-le pe toate partile pana cand sunt patrunse si au devenit moi. Scoate-le pe o farfurie si acopera-le cu o folie de aluminiu. 

Pentru a face siropul de caramel, topeste zaharul intr-o craticioara pana cand s-a caramelizat, adauga miezul de nuca, mierea, putina apa si lasa sa fiarba pentru cateva secunde. Pune in boluri cate doua bucati de piersici si inghetata de vanilie si toarna peste acestea siropul caldut de caramel cu nuci. 

Reteta de frigarui de creveti la gratar cu salata de varza si avocado

Reteta creveti gratar gradina piatra
Crevetii sunt unul dintre cele mai delicioase preparate, sursa foto: delicatesa.ro

Ingrediente: 
-    10 creveti marinati;
-    2 avocado,
-    2-3 cani de varza alba tocata marunt;
-    1-2 jalapenos taiat cubulete;
-    1 ceapa rosie;
-    1-2 lime
-    Sare si piper. 

Pentru a face sosul, ai nevoie de o lingurita de pasta achiote si 300 ml suc de portocale. 

Tine crevetii nedecorticati la marinat in sosul de achiote si sucul de portocale, minim o ora, la rece. Cat timp crevetii stau la marinat, toaca un sfert de varza alba ca pentru o salata normala si adauga peste pasta rezultata din doua fructe de avocade impreuna cu ardeiul jalapenos si ceapa rosie. Asezoneaza cu sare si piper. 

Scoate crevetii din marinata, cresteaza pe spate cu o taietura fina a carapacei cat tine codita, moneaza pe o frigaruie si aseaza pe gratar. 

Si acestea sunt doar cateva dintre ele. Exista nenumarate de retete de legume, carne sau fructe de mare la gratar pe care le poti pregati acasa. Important este sa urmezi reteta asa cum este ea si sa ai ustensilele necesare. 

Spune-ne in comentarii ce reteta ai incercat si cum ti-a iesit!


 

Intrebari si raspunsuri
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.

Adauga un comentariu:

Produse similare:

crafted in our offices from Bucharest | designed by the ones who are in love with natural stone. Copyright ©2025, PIATRAONLINE, toate drepturile rezervate

Creaza cont

Inscrieti-va la newsletter-ul PIATRAONLINE.

Pentru a va transmite prin email informații cu privire la noile produse si serviciile noastre va rugam sa completati campurile de mai jos:


[GLOBAL_CHOOSE_LANGUAGE]
powered by teamshare
© Copyright 2025 Piatraonline MD
designed by headstart.ro